Installationsuppgift


I rum F364 finns 9 datorer reserverade för installatoinsuppgiften. Tre grupper kan arbeta samtidigt och varje grupp får 3 datorer till förfogande. Varje grupp skall installera en Linux server + 2  klienter. Klienterna kan installeras med antingen Windows eller Linux. Slackware 11.0 och Windows XP installations CD lånas ut av handledaren. Kolla labbkartan nedan för att ta reda på vilka IP-adresser de olika arbetsgrupperna kan använda.





Grundinstallation

Till grundinstallationen hör att installera operativsystemet på servern. Före själva installationen av Slackware kan börja måste hårdskivan partitioneras. Använd verktyget fdisk eller cfdisk (finns på installations CD:n) och partitionera  t.ex. enligt följande:

/dev/hda1

/boot

(32 - 64 MB)

/dev/hda2

swap

(samma som RAM mängden)

/dev/hda3

/

(2 GB)

/dev/hda4

/home

(resten av utrymmet)


Gör installationen på servern så minimal som möjligt. De paket som är nödvändiga i Slackware är A, AP, D, L och N paketen. Välj "menu" som installtionsmetod och välj bort onödiga paket som bl.a. 'sound' och 'multimedia'. Om ni på förhand valt vilka tillgäggstjänster ni tänker sätta upp, lönar det sej att installera behövliga programpaket för dessa redan under grundinstallationsskedet från installations CD:n.

Installera Lilo som 'boot loader'

När installationen är färdig, kontrollera att det inte finns några onödiga tjänster på servern som lyssnar på nätverket. Detta kan göras med kommandot
netstat -ap, netstat -etap eller nmap localhost. Efter uppstart av serverdatorn skall SSH serverdemonen sshd vara den ända tjänsten som lyssnar på nätverket. Övriga tjänster kan städas bort genom att modifiera uppstartningsskripten i katalogen /etc/rc.d. 

Skapa ett adminstratorkonto (root) på servern och sätt MyAdminPass som root-lösenord.

På klienterna installeras Windows XP och/eller Linux.


Lokalnät


f

Konfigurera serverdatorn att fungera som en router mellan Internet/arcadanätet och ett eget lokalnät (LAN) (Se bilden ovan). Använd NAT (Network Address Translation) och IP forwarding för att förverkliga detta. Klienterna skall använda servern som gateway och skall komma ut på Internet från en skyddad IP-adressrymd, t.ex. 192.168.1.0/24. Serverdatorn har två nätkort. Det ena nätkortet skall kopplas till  "Internet-switchen" (detta är färdigt kopplat) och den andra kopplas till en switch som skall användas för det lokala nätet (detta hör till uppgiften). Följande tutorial rekommenderas: http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/HOWTO/other-formats/html_single/IP-Masquerade-HOWTO.html


Domänkontroller och namntjänst

Installera SAMBA på servern och konfigurera den att fungera som domänkontroller. Anslut båda klienterna till den egna skapade domänen. Testa att inloggningen mot servern fungerar genom att logga in som root. För att komma igång med konfigurationen rekommenderas ett besök på följande sida: http://www.freeos.com/articles/3842.

För att man skall kunna ansluta klientdatorerna till SAMBA-domänen måste deras IP-adresser vara registrerade i någon namntjänstserver t.ex. DNS-server. Installera DNS-serverprogramvaran BIND på serverdatorn. Registrera serverns och klienternas IP-adresser och värdnamn (hostname) på DNS-servern. Testa t.ex. från en Windows XP klient att servern fungerar med kommandona nslookup hostname och nslookup ip-adress. DNS-servern skall också vara kopplad till yttre världen så att man från klienterna i lokalnätet även kommer åt övriga internet-adresser.


Tlläggstjänster

Som tillägstjänster på servern kan du välja bland följande alternativ (även andra tjänster får installeras):

1. Printerserver
  • En användare skall kunna skriva ut dokument från klienterna via servern
  • För att kunna konfigurera en printerserver krävs att Samba installeras på servern.

2. Apache webserver med stöd för PHP
  • Testa att webservern fungerar rätt genom att sätta upp en enkel testsida som innehåller både HTML och PHP kod.
  • Vidare administration av Apache webserver kan göras i administrationsuppgiften.

3. DHCP server
  • Klienterna skall få sina TCP/IP inställningar automatiskt från servern

4. FTP server
  • Installera och konfigurera en FTP server (behöver ej nödvändigtvis vara WU-FTPD)
  • Anonym inloggning skall ej godkännas
  • Placera ut en eller flera testfiler som en användare skall kunna komma åt från klienterna via FTP protokollet

5. MySQL databasserver
  • Sätt upp en simpel databas med testdata
  • MySQL skall fungera ihop med Apache och PHP.
  • Testa att MySQL servern fungerar korrekt genom att t.ex. sätta upp en test HTML-sida som m.h.a. PHP kod visar innehållet av en tabell i testdatabasen.

6. Katalogtjänst med OpenLDAP
  • Ladda ner och installera nyaste OpenLDAP server och klient programvaran för Linux.
  • Konfigurera grundinställningarna rätt så att LDAP serverdemonen slapd startar utan problem 
  • Bekanta dej med följande testomgivning för att komma igång med installationen.
  • I installationsuppgiften räcker det att man lyckas installera och få igång LDAP servern. Möjlighet till att "på riktigt" ta i bruk och administrera LDAP katalogtjänsten erbjuds i administrationsuppgiften.